X
No 7: Portretfotoshoot in de studio

Afgelopen week werd ik benaderd door iemand die graag op korte termijn een nieuwe, frisse portretfoto wilde laten maken voor haar website. Dat is uiteraard mogelijk en op korte termijn kan dit altijd geregeld worden. De fotoshoot zou in ieder geval in mijn studio plaatsvinden.

Na het eerste contact neem ik altijd met de persoon door wat zijn of haar wensen zijn. Onder andere wat het doel is van de foto`s, welke sfeer belangrijk is of welke achtergrond ik kan gaan gebruiken. In dit geval ging het dus om een nieuwe foto voor haar website, waarbij het belangrijk was dat haar ogen goed zichtbaar zouden zijn. De vorige foto op haar website was vrij donker, gemaakt tijdens een vakantie. Haar ogen waren niet goed zichtbaar mede door het gebruik van een vrij donkere bril. Zelf had ze gekozen voor een witte achtergrond en dat leek mij ook een mooie keuze.

Voor de fotoshoot bouw ik mijn studio op en zorg ik dat ik alles klaar heb staan. Zodra het model er is, neem ik altijd eerst even de tijd voor een kort praatje. Zo kan ik iemand iets beter leren kennen, vraag ik welke wensen er nog meer zijn en zorg ik dat iemand zich vrij snel op zijn gemak voelt. Niet iedereen staat immers vaak in een studio voor de camera. Tijdens de shoot heb ik ook altijd een muziekje aan staan. Dat zorgt ook voor een stukje ontspanning. Ook geef ik tips en aanwijzingen over de poses. Veel mensen vinden dit prettig, omdat het nog best lastig is om ontspannen op de foto te staan. In dit geval heb ik gebruik gemaakt van een stoel. Dit werkte heel fijn voor mijn model. Ze kwam hierdoor ontspannen over en kon makkelijk een leuke pose aannemen.

Na de fotoshoot begint de rest van mijn werk; het selecteren en professioneel nabewerken van de foto`s. Dit is een tijdrovende klus. Ik besteed hier altijd veel tijd en energie aan. Ik maak een selectie van de mooiste foto`s en deze bewerkt ik stuk voor stuk. Zodra ik klaar ben stuur ik de bewerkte foto`s door naar de klant. Dit is ongeveer 10-14 dagen na de fotoshoot.

In dit geval heb ik met mijn klant afgesproken dat ik de foto`s snel opleveren. Nu kan ze haar nieuwe portretfoto meteen op haar website zetten.